Frukost, lunch och mellanmål. Förskolan står för mellan 65 och 70 procent av barnens intag energi och näring. Hur måltidsverksamheten ser ut och fungerar är därför av stor betydelse. Sedan tidigare erbjuder SkolmatensVänner ett verktyg för certifiering av skolans måltider. Nu finns det även för förskolan.
»Verktyget är efterlängtat bland både personal och föräldrar. Många har efterlyst ett hjälpmedel för att enkelt kunna kontrollera hur maten fungerar«, säger Annika Unt Widell i SkolmatensVänner.
För att bli certifierad måste förskolans måltidsverksamhet klara minst 31 poäng av 38 möjliga. Här är några av villkoren som ska uppfyllas:
- Minst en vuxen per bord äter tillsammans med barnen
- Föräldrarna får information om måltiderna i förskolan minst en gång per år
- Det serveras D-vitaminberikad lättmjölk till lunch
- Frukostar och mellanmål som serveras består av ett urval av nyckelhålsmärkta mjölkprodukter, gröt, müsli/flingor, bröd, nyckelhålsmärkta pålägg, grönsaker och frukt
- Söta drycker, bullar, kakor, kex, glass och snacks serveras inte alls – eller max en gång per månad
Det internetbaserade verktyget finns