23948sdkhjf

En rättvis Cola-utmanare

Barista Fair Trade Coffee är hetare än espressoånga. Fyra nya enheter i år, ytterligare två på gång och nu lanserar kaffekedjan Ubuntu – världens kanske första Fairtrade-certifierade Cola.
Ubuntu tillverkas av Fairtrade-socker från Kasintula i Malawi och Kaleya i Zambia. Sockerodlarna tjänar cirka 30 kronor per dag. Det kan låta lite, men är sex gånger mer än vad odlarna utanför Fairtrade har i lön. En tredjedel av Ubuntus vinst går till olika projekt i Afrika.

»Idag kan nästan alla kaffekedjor erbjuda ekologiska och Rättvisemärkt-certifierade alternativ. Men ingen går så långt som vi gör i vår strävan att bidra till en bättre värld«, säger Björn Almér, VD på Barista Fair Trade Coffee.

Fairtrade är mer än rätt i tiden menar Björn Almér och summerar resan hittills.
»Tidigare var Fairtrade en nischmarknad – idag är den till för massorna. Förr ansågs det flummigt, idag är det hippt, för många handlade det om politik – nu är det en självklarhet. Som jag ser det har utvecklingen rört sig från etikfanatism till en fråga om kvalitetsetik.«

Däremot är Björn Almér inte speciellt förtjust i uttrycket Fairtrade. Då föredrar han hellre finnarnas sätt att säga det på – rejäl handel.

Under året har Barista Fair Trade Coffee öppnat i Malmö, Umeå, Linköping och Visby. Den 28 november är det Sundsvalls tur och i början av december inviger kaffekedjan sin åttonde enhet på Södermalm i Stockholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109