23948sdkhjf

Ingen jul utan skinka

Drygt hälften av svenskarna håller julskinkan som absolut favorit på julbordet - speciellt norrlänningar och äldre personer. Samtidigt tror en fjärdedel att den är fetast av all julmat.
Julbordsfavorit nummer två delas av köttbullar och Janssons frestelse. Femton procent föredrar lax, 12 procent prinskorv och åtta procent revbensspjäll.

Resultaten kommer från Scans julundersökning bland 1 246 personer i åldern 16-75 år som genomförts av Synovate. Att så många som 23 procent av svenskarna tror att julskinkan innehåller mest fett av all mat på julbordet förbryllar.
»Tvärtemot vad svensken tror så är julskinkan tveklöst bland de magraste produkterna på julbordet. Köttet har en mycket låg fetthalt kring 2-3 procent. Fettranden som finns kvar vid griljering ger ökad smak och saftighet, men den kan man ju skära bort«, säger Tove Laveskog som är Scans nya kock.

Överlag tillhör julen årets kanske minst hälsosamma tid. Av de tillfrågade tänker 45 procent på att äta hälsosamt under julhelgen – främst kvinnor. En majoritet, 54 procent, tänker däremot inte alls på att äta hälsosamt. Det gäller främst män och personer i åldern 16-44 år.

Intressant är också att fler och fler köper en färdigkokt skinka. Idag ligger den siffran på 41 procent, vilket är en ökning med 29 procent sedan 2000. Och årets ekologiska julskinka från Scan är redan paxad ute i butikerna. Scan söker därför med ljus och lykta efter fler ekologiska djuruppfödare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062