23948sdkhjf

Hallå där...

… Alexandra Zazzi, som i år förnyar julbordet på Bellevue Hotell & Konferens i Hjo. Vad är det för fel på det klassiska svenska julbordet?
»Det är egentligen ganska märkligt att julbordet påverkats så lite av alla nya matinfluenser som idag är ett självklart inslag i det svenska köket. Visst har det med traditioner att göra, men även traditioner kräver förnyelse för att inte matkulturen ska stagnera.«

Så vad har du gjort?
»Jag har behållt det som är riktigt bra, lokalproducerade produkter som ost, honung och egenrökt eller gravad sik, och sedan komplettera med smaker från Medelhavet och Mellansverige för att skapa ett medvetet julbord för moderna människor. Tanken är att det inte ska kännas för mäktigt, gästen ska gå nöjd och mätt från bordet men med en må bra-känsla.«

Berätta om några av de nya rätterna!
»Till exempel Bellevues rökta hjortytterfilé, lamm eller oxfilé, julskinkan som rullas med rotfruktsjulienne och slungas i hemgjord julsenap, svampsallad med tunt skivade
champinjoner, vitlök, ruccola, finhackad rödlök samt en vanlig vinägrett och frittata med skogsvamp och chévre.

Vad har du själv för relation till det svenska julbordet?
»Jag har en svensk mamma som sökte och experimenterade fram svenska smaker för att kunna laga svenskt julbord under 70-talet i italienska Rapallo. Bl a lärde hon slaktaren att rimma julskinka. Sedan åt vi en svensk/italiensk middag på julafton. En kombination där man plockar russinen ur båda kulturerna som jag tycker fungerar än idag.«

Vad dricker du helst till julbordsmaten?
»Personligen är jag ingen snaps- eller sötölsdrickare, så det brukar bli pilsöl och vin.«

Vad skulle du vilja tipsa andra julbordsmakare om?
»Skapa ditt julbord med de rätter och smaker som du själv tycker om. Ibland kan det vara värt att byta bort vissa rätter som hänger kvar av tradition mot mer moderna. I mitt tycke ska ett julbord kännas fräscht, smakfullt och vara lätt att ta till sig.«

Vad gör du annars nuförtiden?
»Förutom att driva min restaurang La Stazione i Partille utanför Göteborg håller jag föredrag i kost och hälsa över hela landet och så är jag ICA-kock inriktad på utbildning av personal genom föreläsningar och demonstrationer. Sedan har jag en egen veckospalt i Göteborgsposten och i Matmagasinet varje månad. Längre fram i höst är jag med i en ny SVT-produktion och i september nästa år ger jag ut en ny kokbok.«
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062