23948sdkhjf

Mat och rum för 70 miljarder

Hotell- och restaurangbranschen i Sverige kommer att omsätta drygt 70 miljarder kronor, visar en prognos som Dagens Industri låtit utföra. All time high med andra ord.
Den beräknade omsättningen är 10 procent högre än fjolårets rekordsiffra. Personer bakom svenska hotell och restauranger som Dagens Industri har talat med vittnar alla om samma sak – högkonjunkturen ger strålande tider.
»Vår bransch är extremt konjunkturkänslig och just nu har vi full medvind. Folk har fått en ökad köpkraft och svenskarna äter mer ute och sover mer på hotell«, säger Mats Hulth, vd på Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR), branschorganisationen som tagit fram siffrorna för DI:s räkning.

Utländska affärsgäster spenderar överlägset mest pengar på mat och logi. Den gruppen växer, framförallt i Stockholm, enligt SHR. Hotellen kan glädjas åt den högsta beläggningsgraden på 25 år, vilket också har trissat upp rumspriserna.

Under året har flera gourmetrestauranger öppnat. En sådan är Mathias Dahlgren, namnet på Bocuse d’Or-vinnarens självbetitlade krog i Stockholm. Den drivs i samarbete med Grand Hôtel och har fått fina recensioner av matskribenter världen över.
»Det är en tuff kalkyl att få en sådan här gourmetsatsning att bära sig. Verksamheten är extremt personalintensiv, råvarorna är dyra och det finns en gräns för hur mycket folk är villiga att betala. Men vi har fått en flygande start och kommer att nå ett positivt resultat redan första året«, berättar Grand Hôtels vd Nils Axing.

Källa: www.di.se.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063