23948sdkhjf

Rött svenskars vinval

Nära 90 procent av svenskarna dricker vin. Av dessa föredrar 62 procent rött vin. Och Rioja, Bordeaux och Champagne är de överlägset mest kända vindistrikten.
Men då det gäller den totala kännedomen om vindistrikt hamnar Bordeaux i topp, följt av Rioja, Mosel och Bourgogne.

Ålder, ortstorlek, utbildningsnivå och inkomst påverkar svenskarnas vindrickande. Äldre personer boendes i större städer med hög utbildningsnivå och inkomst dricker allra mest.
Knappt var tredje svensk dricker vin någon eller några gånger i veckan. Framförallt muntliga rekommendationer från släkt och vänner, besök på Systembolaget eller på krogen samt vinkrönikor och recensioner påverkar vilken typ av vin folk dricker. Vanligaste platsen att dricka vin på är vid matbordet, i vardagsrummet eller på besök hos släkt och vänner. Många, 72 procent, väljer att dricka vin på krogen.

Uppgifterna kommer från en undersökning bland drygt 1 100 personer i åldern 25-75 år som gjorts på uppdrag av Consejo Regulador DOCs Rioja och fokuserar såklart på det spanska välkända distriktet. Totalt 93 procent av svenskarna känner till Rioja och förknippar området med röda mustiga och fylliga viner av hög kvalitet.
»Svenskarna har länge haft en speciell kärlek till riojaviner, men alltfler börjar nu få upp ögonen för de moderna, mer fruktiga vinerna«, säger Anna Cedergren på Hero Kommunikation, som representerar Consejo Regulador DOCs Rioja i Sverige.

Traditionellt sett väljer de flesta svenskar att dricka en flaska Rioja till kött, vilt och ost. Men det börjar också bli vanligt att dricka det röda vinet till fisk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062