23948sdkhjf

Krogåret slår alla rekord

Vi hänger på krogen som aldrig förr. I år väntas omsättningen öka med 10 procent till 55 miljarder kronor. Skatteverkets hårdare krav har också ökat antalet vita jobb.
Förra året ökade omsättningen med knappt 8 procent. Ytterligare ett i raden av succéår för Sveriges krögare. Och i år förväntas alltså ökningen landa på hela 10 procent, enligt Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR.
»Ökningen gäller inte minst snabbmatsrestauranger, som hamburgerkedjor. Om man också räknar in hotellrestauranger och cateringföretag drar nog omsättningen iväg upp mot drygt 80 miljarder kronor i år«, säger Björn Arnek, branschekonom på SHR, till TT.

SHR:s siffror bygger på omsättningsuppgifter från 150 fristående restaurangföretag fram till september. De goda tiderna har också inneburit att antalet anställda hittills för året har ökat med 12 procent. Men delar av den siffran kan bero på lagen om personalliggare som trädde i kraft den 1 januari 2007. Enligt Skatteverket har de nya reglerna än så länge bidragit med att omvandla 4 000 svarta arbetstillfällen till vita jobb. Det motsvarar 380 miljoner kronor i skatteintäkter.

Just nu toppar krogarna i Halmstad och Lund omsättningsligan med en 19-procentig ökning jämfört med fjolåret. Krogarna i storstäderna redovisar uppgångar kring genomsnittet på 10 procent.
»Den starka uppgången för svensk turism har givetvis inneburit att krogarna har tagit emot många fler utländska gäster i år, vilket har bidragit till omsättningslyftet. Men det är främst de goda tiderna som dragit upp krogarna omsättning«, säger Björn Arnek.

Än är inte året slut. Julbordsätandet är i full gång och december är en gyllene krogmånad.
»Vi brukar i runda tal räkna med att julborden omsätter uppemot tre miljarder kronor. Men då måste man ta med i beräkningen att julborden faktiskt också tränger undan de traditionella menyerna som krogarna i normalfallet erbjuder«, säger Björn Arnek.

Källa: TT
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078