23948sdkhjf

Oseriösa säljer sina krogar

Sedan lagen om personalliggare på restaurang infördes den 1 januari har antalet vita jobb ökat enligt Skatteverket. Samtidigt väljer oseriösa krögare att fly branschen.
»Fler små restauranger är till försäljning än tidigare år. En del krögare som varit verksamma sedan 60-talet säger att de aldrig sett så många restauranger till salu«, säger Conny Svensson, riksprojektledare på Skatteverket.

Efter årsskiftet ska Skatteverket sammanställa och analysera resultaten av den nya lagen. Men redan nu är flera effekter synliga. Skatteintäkterna från restaurangbranschen har ökat med cirka 380 miljoner kronor till följd av att 4 000 svarta arbetstillfällen omvandlats till vita jobb. Företag som tidigare inte uppgav sig ha personal har alltså registrerat sig som arbetsgivare, vilket på sikt borde synas på restaurangpriset. Samtidigt väljer oseriösa krögare att slå igen.
»Fusket i branschen är stort och lagen leder till sanering. En del som kört svart kanske inte kan hänga med i konkurrensen nu när de tvingas köra vitt. Sedan har jag hört om en pizzeria i Norrköping som är tvungen att höja priserna på sina pizzor på grund av det här«, säger Conny Svensson.

Clemens Wantschura, säkerhets- och utvecklingschef på Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR), håller med.
»Det här är en bild jag också har. Särskilt omsättningen på smårestauranger har ökat, säger han. De som kört svart känner att det bränner under fötterna.«

Källa: Kvällsposten
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11