23948sdkhjf

Bli miljösnällare i jul

Jordgubbar och tomater har miljö- och klimatgranskats i Naturskyddsföreningens projekt ”Matens värstingar”. Nu har turen kommit till julbordets konung – skinkan.
Välj en julskinka som är Krav-märkt eller uppfödd inåt landet om du vill vara skonsam om miljön, slår Naturskyddsföreningen fast i sin senaste rapport ”Kött – övergödning och klimat”. Den tar upp djurproduktionens koppling till två stora miljöproblem, nämligen övergödning i hav och utsläpp av växthusgaser.
»Fler och fler blir nu medvetna om att för att rädda klimatet måste vi äta mindre kött. Därför känns det väldigt kul att aktivt vara med att ge människor idéer till hur vi både kan få ett fräschare och godare julbord och bidra till att rädda klimatet«, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Allra helst ska vi minska vår totala köttkonsumtion med en fjärdedel. Genomsnittssvensken äter idag cirka 80 kilo gris-, nöt- och lammkött per år.
»En 1970-talsnivå på köttkonsumtionen skulle vara bra. Och när du äter kött, välj framförallt kött från naturbetande djur. För dessa djur ger också positiva effekter på miljön, till exempel öppna landskap och bidrag till biologisk mångfald«, säger Svante Axelsson.

Så vad ersätta köttet med? Mera grönt såklart. Naturskyddsföreningen gav kocken Rune Kalf-Hansen i uppdrag att skapa tio recept för ett grönare julbord. Ungsbakade jordärtskockor med grönkålsmajonnäs, kikärter med inlagd ingefära och sill samt brysselkålsspett med persiljeolja och torkade fikon är några smakprov. Toppen för både hälsa, miljö och klimat, menar Rune.
»Jag vill ha roligt i mitt jobb som kock. Och för att maten jag lagar ska bli bra måste råvarorna hålla hög kvalitet. Då landar mitt val på säsongens ekologiska råvaror. Miljön får jag på köpet«, säger han.

Miljö- och klimatgoda krögartips:
- Använd mindre mängd kött, mer bönor, rotfrukter och grönsaker
- Sätt meny efter råvarusäsong
- Minimera spill/svinn – få gästen att ta lagom mängd mat genom att variera portionsstorlekarna alternativt servera små portioner där gästen kan få mer vid behov. Sätt upp mål för spillminimering, väg allt spill under en dag och bestäm hur mycket det ska ha minskat inom till exempel tre månader
- Undvik flygtransporterad mat – fråga din leverantör om du är osäker på matens transportsätt

Rune Kalf-Hansens gröna julrecept och rapporten i sin helhet hittar du här!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063