Temat för Årets Kock 2008 är nutida ekologiskt. Den första tävlingsuppgiften består alltså av en råvarukorg vars ingredienser presenteras 45 minuter innan tävlingen börjar. Under dessa minuter ska finalisterna skapa ett personligt recept på en modern, elegant rätt som kan serveras på en à la carte-restaurang. Den andra tävlingsrätten är en huvudrätt på ekologiskt nötkött, med minst två ekologiska mejeriprodukter.
»Vi vill ställa miljöfrågan på ett nytt sätt. Tidigare och än idag tenderar svaret att bli en domedagsprofetia. Istället vill vi visa på motsatsen och visa att alla kan dra sitt strå till stacken för att vända utvecklingen«, säger tävlingens general Hanna Halpern.
Sex kockar kämpar om SM-titeln i Årets Kock 2008. Dessa är:
Tom Sjöstedt, Från Pontus (catering) och Selleri (matkonsult), Stockholm
Christian Fredriksson, Strix Lunch & Catering, Solna
Tobias Millqvist, Era 10:3 Gastronomistudio, Båstad
Alexander Sjögren, Mötesplats Österlen, Löderup
Håkan Olsson, Vendel at Sturehof, Malmö
Martin Hansen, Skanörs Gästgifvaregård, Skanör
År 2008 är det 25-årsjubileum för Årets Kock och finalen går av stapeln i Blå Hallen i Stockholms Stadshus den 30 januari.