23948sdkhjf

Årets mattrender

Lokalt och ekologiskt – inom en radie på 100 miles. Så lyder huvudtrenden för måltidsåret 2008. Termen ”locavore” har till och med utsetts till årets ord. Men året handlar också om etnisk mat och vågad kryddsättning.
Det är New Oxford American Dictionary som står bakom utnämningen Word of the Year, skriver The Philadelphia Inquirer. En ”locavore” kallas den som äter mat som är lokalt och ekologiskt producerad. De mest renläriga för kategorin håller sig till ”100 mile diet”, det vill säga mat inom en radie på 100 miles, vilket motsvarar cirka 160 kilometer. De som bryr sig prioriterar ekologiskt framför lokalt och söker nya smaker kanske testar mat från Korea eller Afrika.

Övriga trender tidningen listar är efterfrågan på mer vågade smaker, mer kryddor, starkare ostar och större variation på matens konsistens, till exempel ökad krispighet. Indisk och Indieninspirerad mat får en renässans, medan japansk mat spås bli mer mainstream. Sommar-OS i Peking ger goda förutsättningar för ett bra kinesisk matår.

Källa: www.market.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078