23948sdkhjf

Frankrike fimpar

Dekadens och rödvin – utan cigaretter. Öppna protester till trots råder sedan 1 januari totalt rökförbud på restauranger, kaféer, barer och nattklubbar i Frankrike.
Övriga EU-länder med totalt rökförbud är England, Irland, Litauen, Nordirland, Norge och Skottland. Sverige tillhör ett av de tio länder som har infört rökförbud på restauranger och kaféer förutom i speciella rökrum. Belgien och Spanien är exempel på länder med mer komplicerade rökförbud. För det senare gäller rökförbudet endast restauranger och kaféer som har en yta större än 100 kvadratmeter. Rökrum är dessutom tillåtet.

Cirka en fjärdedel av fransmännen röker, vilket motsvarar cirka 15 miljoner invånare. Så i försök att ändå tillgodose de franska rökarnas behov lockar kafé- och restaurangägarna med uppvärmda uteterrasser. Audrey Oger säljer värmeanläggningar och berättar för Sveriges Radio att försäljningen av olika slags infravärmare har tredubblats. Och i Paris sätts stora platsskynken upp som gör att värmen stannar längre.

Den som påträffas med en tänd cigarett inomhus riskerar att få böta 600 kronor. Krogägare som ser mellan fingrarna får betala det dubbla.

Även Tyskland har infört rökförbud på kaféer och restauranger. Än så länge gäller det bara delstaterna Berlin, Hamburg, Mecklemburg-Vorpommern, Niedersachsen, Baden-Wuerttemberg, Brandenburg, Bremen, Bayern och Hessen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063