23948sdkhjf

Så ska restaurangen låta

En behaglig ljudmiljö är minst lika viktig som maten på tallriken. Utställningen Guldsyrsan 2008 sätter fokus på betydelsen av ljuddesign på restaurang.

Restaurangen är kanske den miljö som tydligast har till uppgift att tillfredsställa alla sinnen, men ljudupplevelsen får sällan platsen den förtjänar. Det vill Svensk Form, ÅF-Ingemansson och Berns Salonger i Stockholm, som står bakom ljudprojektet och utställningen Guldsyrsan, ändra på. »Detta är första gången som ljudens värld lyfts fram som en central kvalitet i restaurangsammanhang. Med rätt ljuddesign är det möjligt att samtidigt kunna mingla i baren, dansa och äta ostört – i en och samma lokal«, säger Björn Hellström, akustisk designer, ÅF-Ingemansson och professor i ljuddesign, Konstfack.Ljuddesign handlar om att tillämpa ljud som designelement på liknade sätt som man inreder, möblerar, ljus- och färgsätter miljöer. Allmänheten kan ta del av de senaste trenderna inom svensk ljuddesign mellan den 17-24 januari på Berns. Men redan den 16 januari debatteras ljud som designelement. I panelen sitter bland andra Melker Andersson från Grupp F12 och Tobias Nygren från Restauranghögskolan i Grythyttan. Samtidigt delas stipendiet Guldsyrsan ut till högskole- och universitetsstuderande i Sverige med inriktningen design, konst, musik, akustik och arkitektur.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062