23948sdkhjf

Problem med överservering

Även påtagligt berusade serveras alkohol på värmländska krogar, visar en studie från Länsstyrelsen. Och i Göteborg ska krögarna utbildas i allt som har med serveringstillstånd att göra.
Berusningsstudien ingår i projektet ”Ansvarsfull alkoholhantering” och genomfördes för första gången hösten 2006. Enligt alkohollagen är det förbjudet att servera den som är berusad, men var den gränsen går minst lika flytande som innehållet i drinkglaset.
»I den här undersökningen blev gästerna serverade färre gånger än i förra studien. Av totalt 36 besök blev gästerna serverade på hälften av krogarna, jämfört med två av tre ställen hösten 2006, säger projektledare Matias Kvistö. Men att gästerna lyckades bli serverade på hälften av krogarna visar att överservering förekommer och är ett problem.

Göteborgs Stad har också uppmärksammat problemet med överservering och har därför startat en utbildning för krögare som behöver lära sig mer om vad ett serveringstillstånd innebär.
»Vi som har jobbat mycket med restaurangbranschen har märkt att det finns stora kunskapsbrister när det gäller hur man uppfyller de krav som ställs för att få servera alkohol«, säger Pernilla Gilvad, utredare på Restaurang Utveckling Samarbete (RUS), till Vårt Göteborg.

Under fyra dagar i januari genomförs utbildningen för första gången i samarbete med en rad berörda myndigheter. Tolv krögare från restauranger och nattklubbar i Göteborg deltar och kommer bland annat få diskutera frågor som vad lagom berusning är och var gränsen för måttfull marknadsföring av alkohol går.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08