23948sdkhjf

Examen ska höja yrkesstatus

McDonald´s har tröttnat på att vara synonymt med lågavlönade jobb utan framtidsutsikter, så kallade McJobs. Därför ska bolagets anställda i Storbritannien få gå i skolan.
McDonald´s har som ett av de första bolagen i Storbritannien fått tillstånd av den brittiska skolmyndigheten Qualifications and Curriculum Authority att arrangera egna officiellt erkända kurser över hela landet. Kurserna riktar sig till bolagets mellanchefer med fokus ligger på personaladministration och marknadsföring.

Tanken är att kurserna ska kunna leda till bättre insikt i vad som krävs för att driva en snabbmatsrestaurang, skriver The Times, och samtidigt ge en känga till kritikerna.

I Sverige är inställningen till att jobba på McDonald´s en annan. År 1999 utsågs företaget till Årets kompetensföretag och en Sifo-undersökning från 2003 visar att de som en gång har arbetat på McDonald´s har lättare för att få jobb.

På McDonald´s Business School utbildas cirka 2 000 studenter per år. De som fullgjort en restaurangchefsutbildning kan sedan två år tillbaka komplettera med en ettårig utbildning på högskolenivå i samarbete med Lunds universitet. Den består av kurser i ekonomistyrning, marknadsföring och organisation, strategi och verksamhetsstyrning samt management – fyra centrala delarna av den ordinarie fyraåriga utbildningen Service Management.
»Vi har analyserat McDonald's nuvarande chefsutbildning och funnit att den mycket väl motsvarar delar av vårt första år i magisterprogrammet. Vår roll är att tillföra vetenskaplig bredd och djup genom uppdragsutbildning«, säger Jan E Persson, ekonomie doktor och universitetslektor vid Institutionen för Service Management, Lunds universitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079