23948sdkhjf

Ny motion om transfett

Snart ett år har gått sedan Miljöpartiet ville få Sverige att göra som danskarna och lagstifta bort transfetter i maten. En ny forskningsstudie ger nu nytt vatten på kvarnen.
Förra våren avslog riksdagen en motion från Miljöpartiet med ett förslag om lagstiftning mot transfetter med hänvisning till att EU inte tillåter det.
»Men nu när den danska lagstiftningen har godkänts av EU behöver folkhälsominister Maria Larsson och jordbruksminister Eskil Erlandsson längre vara rädda för repressalier från EU och borde säga ja till lagstiftning«, säger Gunvor G Ericson, folkhälsopolitisk talesman för Miljöpartiet.

Enligt en dansk lag från 2003 får högst 2 procent av fettmängden i livsmedel som produceras i landet bestå av transfettsyror och sedan 2005 är det helt förbjudet att industriellt framställa transfetter. Den svenska modellen har istället gått ut på att branschen ska självsanera bort transfettet, men enligt Miljöpartiet finns det fortfarande produkter med relativt högt innehåll av transfett och att Sverige därför måste följa Danmarks exempel.

Så sent som i december avrådde det brittiska livsmedelsverket, Food Standards Agency (FSA), det brittiska folkhälsoministeriet från att lagstifta om transfetter i livsmedel, bland annat eftersom folk får i sig mindre mängd transfett än den övre gräns som en brittisk expertkommittée fastställt. Kommittéen menar dessutom att det är fullständigt omöjligt att ta bort transfettsyror från vissa livsmedel där de förekommer naturligt, exemeplvis i mejeriprodukter och kött från idisslare. Mättat fett är en betydligt större hälsofara. Ett resonemang som får medhåll av Livsmedelsverket.

Läs mer om transfett här !

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125