23948sdkhjf

Lågoddsare vann Årets Kock

Övning ger färdighet visade det sig för favorittippade Tom Sjöstedt som med råge vann finalen av Årets Kock 2008. »Min mat kommer att smaka lite bättre«, sa han veckorna före tävlingen.
Foto: Magnus Skoglöf

Hur han hinner med allt är en gåta. Tom Sjöstedt är aktuell både i Svenska Kocklandslaget som just nu hårdtränar inför höstens mat-OS, Culinary Olympics, som kock på cateringföretaget Från Pontus samt i det egna företaget Selleri. Och nu som Årets Kock 2008, en titel han var nära att kamma hem redan förra året. Då fick han se sig brädad av kollegan Tommy Myllymäki, men i år visade Tom var skåpet ska stå.
»Jag känner tomhet och en väldig glädje på samma gång. Fan. Fan vad bra«, utbrast Tom sekunderna segern.

I finalen av Årets Kock 2008 var uppgifterna för de tävlande två. Den första baserades på en råvarukorg, vars innehåll blev känt 45 minuter före start. Av innehållet komponerade Tom Sjöstedt en variation på kål med crème på kålrot smaksatt med brynt smör, äggrulle med löjrom, dinkelstekt siklöja samt pepparrotsbuljong. Den andra uppgiften, att skapa en modern restaurangrätt med ekologiskt nötkött som huvudråvara på temat ”Nutida ekologiskt”, hade finalisterna haft gott om tid att öva in sig på. Toms rätt var citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème. Detta serverades med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör.
»En framtida klassiker, lät det från juryn. Utmanande siklöja från Norrland, i god samklang med mästerligt tillagade ekogrönsaker. Samma höga yrkesskicklighet uppnåddes i den naturligt eleganta huvudrätten, där skönhet och teknik gav en mycket värdig segrare!«

Årets silvermedalj gick till Håkan Olsson, Vendel at Sturehof, Malmö, och bronset till Alexander Sjögren, Mötesplats Österlen, Löderup. Årets Kock-finalen gick av stapeln i Blå hallen i Stockholms stadshus den 30 januari.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078