23948sdkhjf

Finkrogar utan torsk

Tretton av tjugo finkrogar i Sverige har slutat att servera torsk från hotade bestånd, visar en rundringning som TV4 har gjort.

Finkrogarnas beslut att inte servera torsk gäller även andra fiskar som finns på Världsnaturfondens röda lista över fiskar som fångats eller odlats på ett sätt som skadar arterna eller miljön.»Vi har ett miljötänk här på Leijontornet som har varit väldigt uttalat, säger Gustav Otterberg, kökschef på Leijontornet i Stockholm, till TV4Nyheterna. Eftersom vi bara har ekologiska varor tycker jag att vi ska ta hand om våra hav också – något som man kanske inte har varit så duktig på tidigare. Och det finns ju så mycket annat härligt att servera.«Leijontornet utsågs till Årets Krog 2007 av tidningen RS – Restauranger & Storkök i samarbete med krogguiden Sveriges Bästa Bord bland annat för att »krogen hela tiden tar nya kliv framåt mot en ansvarsfullare och mer hållbart medveten restaurang«.Magnus Ek på Oaxen Skärgårdskrog slutade att servera hotat torsk för flera år sedan. »Även om det lokalt sett finns vissa bestånd som man fortfarande kan fiska på så måste det få en chans att återhämta sig om man ska få bra fisk. Då får man lov att tänka om«, säger han.Listan över torskfria krogar:Basement, GöteborgEdsbacka Krog, SollentunaEsperanto, StockholmFredsgatan 12, StockholmGuldkanten, UppsalaHotell Borgholm, BorgholmKock & Vin, GöteborgLeijontornet, StockholmOaxen Skärgårdskrog, HölöOperakällaren, StockholmPM & Vänner, VäxjöRestaurang 28+, Göteborg

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063