Deltagarnas uppgift är att utifrån en hemlig råvarukorg skapa en trerättersmiddag för fyra personer. Världens regerande unga kock heter Jesper Bogren och jobbar på Sjömagasinet i Göteborg. Han vann alltså inte bara den svenska finalen förra året, utan även världsfinalen, som då gick i Frankfurt.
Årets unga kock arrangeras för 32:e året i rad av den gastronomiska föreningen för proffs och amatörer, Chaîne des Rôtisseaurs. Det är en tävling som engagerar närmare åttiotalet länder och är öppen för kockar från föreningens medlemsrestauranger. Den svenska finalen hålls den 25 februari på Stockholms hotell- och restaurangskola vid Globen.
Här är de tolv finalisterna:
Simon Tennemo, Den Gyldene Freden
Robert Stuxberg, Pontus Catering
Karl Eriksson, Skebo Herrgård
Niklas Wernerheim, Sjömagasinet
Jakob Edlund, Banken/Två rum & Kök
Simon Lennblad, PM & Vänner
Johan Axelsson, Lux Stockholm
Oscar Nilsson, Stallmästargården
Karl Malm, Vassa Eggen
Fredrik Lagberg, Thoresta Herrgård
Magnus Ollas, Görgen på Höjden
Petter Kosjanov, Dala-Husby hotell och restaurang