23948sdkhjf

Avgiftsfrågan inte lagd på is

Frågan om sänkta sociala avgifter för bland annat restauranger, är inte avgjord. Men Finansdepartementet undersöker nu alternativa vägar, skriver Svenska Dagbladet.
Regeringen har inte gett upp tanken på att skapa fler jobb i tjänstesektorn med hjälp av budgetmedel. Denna gång ska det helst ske utan EU-kommissionens inblandning.
»Det är riktigt att vi undersöker om det finns andra möjligheter utan att behöva gå till en stadsstödsprövning av EU-kommissionen. Det är dock för tidigt att säga något om resultatet av det arbetet«, säger Finansdepartementets statssekreterare Ingemar Hansson till Svenska Dagbladet.

Det ursprungliga förslaget om kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter för vissa tjänsteföretag stötte nämligen på EU-kommissionens patrull. Efter förhandlingar godkände kommissionen visserligen förslaget i december 2007, men bara under förutsättning att sänkningen begränsades till företag med färre än 250 anställda. Det ledde till ramaskri bland Sveriges medelstora företagare.

En alternativ lösning skulle kunna vara att rikta stödet direkt till företag, i enlighet med EU-s regler om minimistöd. Dessa tillåter statsstöd till företag upp till vissa miniminivåer under en begränsad tid. Eller så skulle reformen kunna göras mer generell, till exempel riktad mot ungdomar eller äldre, en reglering som redan finns på ungdomssidan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.129