23948sdkhjf

Grön vinguide på nätet

Giertz Vinimport satsar stort på ekologiska viner. Nyfikna kan nu hitta information om ekologiska vinproducenter, vinodling och märkningar på nya sajten ekovin.se.
»Konsumtionen av ekologiska viner ökade med hela 60 procent förra året. Intresset är stort men frågorna är fortfarande många, och där hoppas vi att sajten ska fungera som en vägledning«, säger Björn Wittmark, produktchef och miljöansvarig på Giertz Vinimport.

Under 2007 stod Giertz Vinimport för 65 procent av försäljningen av ekologiskt vin på Systembolaget. Under förra året var de ekologiska produkterna 1,7 procent av den totala försäljningen.
»Det låter kanske inte som mycket men är en markant ökning från året innan, och det är ingen tvekan om att trenden med ekologiska viner ökar och har framtiden för sig«, säger Björn Wittmark.

Giertz Vinimport har också gjort beräkningar av koldioxidutsläppen per flaska vin. För det är väl så att ett vin från Sydamerika som dricks i Sverige är sämre för miljön än ett franskt? Det är lätt att tro, men sanningen är mer komplicerad än så. Det handlar faktiskt om ganska små skillnader visar det sig, förutsatt att Nya Världen-vinerna transporterats hit med båt. Skeppas vinet från Argentina i bulk med båt blir det klimatmässiga fotavtrycket faktiskt mindre än från ett franskt vin som körts hit i lastbil. Absolut bäst ur klimatsynpunkt är europeiska viner som fraktats till Sverige med tåg eller båt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063