23948sdkhjf

Underdogs i bagar-VM

I oktober förra året skrällde de och vann kvalet i St Petersburg. Söndagen den 31 mars är det finaldags för Sveriges Bagarlandslag i Coupe de Monde, bagar-VM, som går i Paris.
Segern i St Petersburg har gett det svenska bagarlaget självförtroende inför finalen.
»Ja, dessutom vågade vi gambla och satsade på typiska svenska smaker. Det gick hem hos domarna, så vi tänker fortsätta på samma spår, men har också tagit till oss den kritik vi fick i samband med kvalet«, säger bagarlagets coach Johan Sörberg.

För lite färg, för platt och för mycket kryddor i de söta bröden lät det då från juryn. Sverige är rätt ensamt om att använda till exempel kanel, kardemumma och saffran i bakverk.
»Inför VM har vi tonat ned kryddningen något, men det ska ändå vara bröd från vårt land!« slår Johan Sörberg fast.

Coupe de Monde arrangeras i Paris vart tredje år och anses vara världens viktigaste tävling för bagare. I finalen möts 12 av världens bagarlandslag som på åtta timmar vardera tävlar i fyra olika grenar. För matbröden, två sorters baguetter och fyra andra sorters bröd, ansvarar Mattias Wallmark på Tössebageriet i Stockholm. Surdeg och kavring hör hit och det mest spännande brödet är bakat på havremalt och smaksatt med Lapsang-te och röksalt. Lagkapten Håkan Johansson på Gateau Ektorp i Nacka har hand om de fem söta bröden med smaker som havtorn, hallon, saffran, hjortron, kardemumma och rabarber. Joel Christenson på Kringelgården i Saltsjöbaden ansvarar för ett dekorbröd som ska mäta 1 kubikmeter. Nytt för 2008 års final är salt bröd i form av små smörgåsar som ska presenteras i 40 exemplar av fyra olika sorter. Getost, rökt ren, lax och sill är några av påläggen.

Förutom att vara helt nya i VM-sammanhang brottas de svenska bagarna med en annan utmaning. Mjölet. Det är nämligen inte tillåtet att baka på svenskt mjöl.
»Nej, vi måste använda franskt mjöl och det är mindre tåligt än det svenska tyvärr. Så det är också vad vi har tränat på. Från start har det säkert gått åt tre ton mjöl«, säger Johan Sörberg.

Japan, USA och Frankrike står för det tuffaste motståndet, tror Johan. Onsdagen den 3 april har jurygrupperna summerat sina poäng och då vet vi också hur det har gått för det svenska laget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063