23948sdkhjf

Trippel i krogar för Svanen

I januari antog nio bohusländska krögare utmaningen att Svanenmärka sina krogar samtidigt. Idag hölls den officiella utnämningsceremonin på Bohusläns Museum.
Foto: Per Landén

Nio mycket olika krogar kan tillsammans göra gemenslag slag i sak när intresset för miljön står i fokus.

Initiativet till att de nio västsvenska krogarna skulle Svanenmärkas kommer ursprungligen från Hans Wiberg, distriktsansvarig säljare för Diskteknik. Diskteknik levererar miljömärkta disk- och städkemikalier till samtliga restauranger i projektet och ville erbjuda hjälp till sina kunder att bli Svanenmärkta.

Restaurangerna har sedan skickat in separata ansökningar till Miljömärkningen Svanen, men krögarna har hela tiden inspirerat och pushat varandra för att nå upp till kraven.
»Det är fantastiskt att se så många arbeta i samma riktning. Det är ett tufft jobb att klara Svanens krav för restauranger. Nu nästan tredubblar vi antalet Svanenmärkta krogar i landet«, säger Johan Husberg, ansvarig för restauranger på Miljömärkningen Svanen.

För att få Svanenmärkning måste restaurangen uppfylla krav som att det finns ekologisk, rättvisemärkt och närproducerad mat på menyn. Restaurangen ska också arbeta med att minska sin energianvändning, byta ut miljöfarliga kemikalier vid disk och städ, sortera sitt avfall och minska transporterna.

Rickard Halleröd driver Albert Kök i Trollhättan.
»Vi har arbetat mycket med närproducerat när det gäller råvaror och därifrån är steget inte långt till att se till miljön ur ett bredare perspektiv. Svanen är som ett bokslut, vi går igenom allt och får ett kvitto på att vi gör rätt«, säger han.

Här är de nya Svanen-märkta krogarna:
Albert Kök Hotell Konferens, Trollhättan
Björholmens Marina, Tjörn
Gastronomi Riverside, Uddevalla
Handelsman Flink, Flatön
Kajkanten, Bohusläns museum
Restaurang Bacchus och Teaterkaféet, Kulturhuset, Trollhättan
Slussens Pensionat, Orust
Villa Sjötorp, Orust
Restaurang Västan, Trollhättan
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064