23948sdkhjf

Mäster Fredrik bäst i baren

I fjol tävlade Fredrik Lindfors som junior och kom till final. I år, den 13 april, segrade han som senior i Årets Bartender 2008 – blott 21 år gammal.

Det går bra nu. Under det senaste året har utmärkelserna haglat över Grand Hôtel och intilliggande restaurang Mathias Dahlgren. Och med Fredrik Lindfors seger i bartender-SM befäster också den anrika Cadierbaren sin ställning som en av Sveriges bästa i sitt slag. »Det kändes helt overkligt. Att komma till final och bli bland de åtta bästa kändes bra nog. Resten såg jag som en bonus, men så vann jag den största av dem alla!« säger Fredrik, som bara har tävlat en gång tidigare, då som junior i förra årets SM i drinkblandning.I årets upplaga av Årets Bartender gällde det att skapa den bästa after-dinner cocktailen utifrån teknik, smak och utseende. Fredrik hade döpt sin söta skapelse till ”Ebony & Ivory”. »Jag är inte så mycket för söta drinkar själv. Så när jag skapade mitt bidrag försökte jag tänka objektivt, vad vill folk som gillar söta drinkar ha? Cola, vanilj och choklad blev svaret – då kan det inte gå fel.«Fredrik började sin bana inom restaurangbranschen som nisse på Erik Lallerstedts Gondolen på Södermalm i Stockholm. För snart två år sedan rekryterades han till Cadierbaren på Grand Hôtel. Han minns den första dagen som en ren katastrof.»Precis allt gick fel. Trodde att jag hade gjort bort mig totalt, men jag fick en andra chans.«Och vilken chans sedan. Barchef Michell Olausson kan vara mäkta stolt över sin assisterande barmästare.»Jag kände det på mig! Var det någon som skulle ta hem det här så var det Fredrik«, säger han glatt.Flairtender försvarade titelnJohannes Kinch från Europeiska Bartenderskolan i Stockholm blev Årets Flairtender 2008 och försvarar därmed sin titel från förra året. Han vann med bidraget Berry White, en fancy drink med smak av bland annat vanilj och kokos.I början av oktober får Fredrik Lindfors och Johannes Kinch åka till Puerto Rico för att representera Sverige i World Cocktail Competition.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063