23948sdkhjf

Tomaten snart klimatmärkt

I dagarna presenterades ett första förslag till regler för klimatmärkning av grönsaker och spannmål. I höst ska de första klimatmärkta produkterna finnas i butik.
Bakom initiativet till en klimatmärkning av livsmedel står Krav och Svenskt Sigill. I första hand kommer märkningen att omfatta lågförädlade livsmedel som frukt, grönsaker, spannmål, bönor och ärtor från Sverige. För växthusodlade grödor, som de flesta svenska tomater, ska minst 80 procent av bränslet komma från förnyelsebara energikällor, till exempel flis. Krav på isolering finns också.

Förslaget gäller också fisk och skaldjur från de nordiska länderna. Fisk och skaldjur från hotade bestånd kommer därmed inte att komma i fråga för märkningen. Ytterligare regler för mjölk och kött kommer i höst.

Till en början kommer både Krav och Svenskt Sigill att använda klimatmärkningen som en tilläggsmärkning för redan anslutna producenter. På sikt planerar Krav att införliva klimatreglerna i det befintliga regelverket.

Klimatmärkningen är tänkt att fungera som en signal om vilken produkt som är den bästa ur klimatsynpunkt i sin varukategori. Det handlar alltså inte om att kunna jämföra gurka med kött.

Än så länge finns inga förslag på regler för transporter och importvaror.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078