23948sdkhjf

Sushikockar i nordisk final

Fredagen den 25 april gör fyra kockar upp om i de nordiska mästerskapen i sushi, Sushi-NM. Skådeplats är GastroNord på Stockholmsmässan i Älvsjö.
Det svenska mästerskapet i sushi, Sushi-SM, har arrangerats sedan 2006. Nu har det för första gången blivit hög tid för ett nordiskt dito.

Sveriges representant är Pontus Johansson från Sushibaren i Malmö. Sedan vinsten i Sushi-SM 2007 har det varit fullt upp. Vissa gäster reser 12 mil tur och retur för en hämtsushi.
»Det har varit superkul och helt galet, både jag och Sushibaren är väldigt poppis. Ja, vi har alltid haft många gäster, men ryktet om min vinst har fått stor spridning«, berättar Pontus.

Potentialen för sushi är stor i Sverige, men bara ett handfull ställen är riktigt bra, menar Pontus. »Det är otroligt att man kan öppna sushibar utan någon som helst kunskap. Många köper allt färdigskuret och klart, det blir man ingen sushikock på. Men så länge det finns folk som inte kan skilja på kvalitet och kvalitet så kommer de att finnas tyvärr.«

Det vill han ändra på och gärna få folk att upptäcka mer än bara lax och räkor.
»Det finns ingen gräns för vad man kan göra med sushi! Ta riset till exempel, det går att variera i det oändliga. Varför inte låta ett rött svenskt höst¬äpple dra i marinaden med skalet på? Det ger ett jättegott ris – som är rosa.«

Sushikockar i final:
Pontus Johansson, Sushibaren i Malmö, Sverige
Pepi Anevski, Ebisu, Danmark
Mo Li, Snekken, Danmark
Alim Malkeyev, Omakase Sushi Bar, Danmark

»Juryn har haft ett tufft jobb med att utse de allra bästa finalisterna. I år föll det sig så att många av de riktigt bra bidragen kom från Danmark, därav tre danska sushikockar i final«, säger David Khabbazi, initiativtagare till tävlingen.

Vinnaren får representera Norden i Seven Sushi Samurai, världsmästerskapet i sushi som äger rum i London varje år, där världens sju bästa sushikockar tävlar om den åtråvärda titeln World Sushi Champion.

Sushi-NM arrangeras av tidningarna RS – Restauranger & Storkök och Fast Food. Syftet med mästerskapet är att alla konsumenter ska få en bredare förståelse för hur sushi tillagas i det japanska köket, och inte minst hur man göra det fantastiskt bra med svenska råvaror. Genom tävlingen vill man också lyfta fram de kockar som verkligen brinner för den japanska matkulturen.

Läs mer på www.nordicsushi.com .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063