23948sdkhjf

Ändrat stöd till skolmjölk

Sedan hösten 2007 ger EU stöd till all dryckesmjölk i skolan oavsett fetthalt. Nu gäller subventionerna även andra typer av mejeriprodukter, till exempel sockrad yoghurt.
Foto: Arla Foods

Stödet till skolmjölk främjar barns hälsa och lägger grunden till bra matvanor, menar EU. Sedan tidigare omfattar det naturell mjölk, fil och yoghurt, naturell ost samt smaksatt mjölk.

Den 16 maj röstades en ny stödförordning igenom av EU:s förvaltningskommitté för mjölk. Målet med den nya förordningen är att anpassa stödet till olika konsumtionsvanor i EU-länderna och att förenkla administrationen.

Stöd kan numera ges till sötade fermenterade mjölkprodukter, exempelvis fruktyoghurt, med upp till sju procent tillsatt socker eller honung. Sedan är det upp till varje medlemsland att själva bestämma vilka av produkterna som ska subventioneras. Beslutet om vilka produkter som kommer att få stöd just i Sverige fattas av Jordbruksverket.

En annan skillnad i de nya reglerna är att mejeriprodukter som ingår i varma maträtter inte får något stöd medan skolmjölk som ingår i kalla maträtter får fortsatt stöd. Resultatet blir ökad byråkrati, menar Jordbruksverket.
»Att slopa undantaget från förbudet att använda stödberättigad mjölk och ost i all typ av matlagning kommer att öka kontrollerna och administrationen vilket går stick i stäv med den uttalade ambitionen att förenkla«, säger Åsa Lannhard Öberg på Jordbruksverkets marknadsavdelning.

Livsmedelsverket har också en åsikt, om än av en mer näringsmässig karaktär.
»Vi anser att vi i Sverige inte ska subventionera sötade mejeriprodukter till skolbarn. Skolmaten betyder mycket för att skapa hälsosamma matvanor, säger Annica Sohlström, chef för Livsmedelsverkets nutritionsavdelning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109