23948sdkhjf

Så äter vi på nationaldagen

Oavsett om man gillar Sveriges nationaldag den 6 juni eller inte så äter allt fler festmat denna dag. Det visar en ny studie från Restauranghögskolan i Grythyttan.
Måltidsforskare Richard Tellström har bett 261 personer svara på frågan ”Vad åt du igår på nationaldagen?”

Nationaldagen har bara varit en officiell helgdag i tre år. Svenskarna har ändå börjat bygga en egen tradition kring den. Det gör vi bland annat genom att plocka festdetaljer från andra helger, menar Richard Tellström. Vi hämtar sill, strömming och nubbe från jul, påsk och midsommar och grillat kött från sommarfesterna.

Men eftersom nationaldagen är en vandrande högtid, det vill säga den kan infalla på vilken veckodag som helst, påverkas våra matval därefter.

Infaller nationaldagen mitt i veckan äter vi gärna på restaurang, är den på en måndag eller tisdag tar många långledigt och äter kylskåpsrester till middag. Förra året när det var fint väder valde 10 procent av de tillfrågade att ha picknick. Och 6 procent hade någon slags festlighet dagen innan nationaldagen.

På många orter ordnas officiellt firande i hembygdsgårdar och parker med mera. Det är sällan man utbringar ett hurra för Sverige, även om det inte är ovanligt i studentstäderna med ett mer ironiskt firande där man sms:ar nationaldagsgratulationer till varandra.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063