23948sdkhjf

Falköping skyndar långsamt

Falköpings ansökan till det internationella nätverket för ”Det Goda Livet” har beviljats. Därmed har Sverige fått sin första Cittaslow-kommun, där maten spelar en viktig roll.
Cittaslow är en rörelse med ursprung i Italien som startade som ett sidospår av den mer kända Slow Food-rörelsen. Namnet betyder långsam stad.

Fokus för Cittaslow ligger på de egna invånarnas livskvalitet inom miljö, infrastruktur, lokal produktion, stadsplanering, gästfrihet och information/engagemang. Inom dessa sex områden ska totalt 52 kriterier uppfyllas, till exempel krav på källsortering, cykelvägar, grönområden, lokal mat och kultur samt Internettjänster.

»Slow Foods grund kommer att byggas in i samhällsplaneringen. Slow Foods tankar om god, ren och rättvis mat passar också utmärkt in på ett samhälle som eftersträvar det goda livet«, säger Ulf Lindén som representerar styrelsen i Slow Food Falköping.

Exempel på hur Slow Food kommer att integreras i kommunen är bland annat smakutbildning för skolbarn, olika sätt att bevara de lokala mattraditionerna samt genom ökad användning av ekologiska och närproducerade råvaror inom hela måltidsverksamheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063