23948sdkhjf

Matöverkänsliga utbildar krogbranschen

Svenska Celiakiförbundet har tagit fram en broschyr om matöverkänslighet. Förbundet uppmanar nu sina 23 000 medlemmar att dela ut den till restauranger och caféer.
Syftet med broschyren ”Ta hand om din matöverkänsliga gäst!” är att öka medvetenheten och kunskapen kring matallergier bland personalen på restauranger och caféer runtom i Sverige.
»Våra medlemmar vill gärna gå ut och fika eller äta, som alla andra. Men många tvekar och känner osäkerhet kring maten. Finns det laktosfri mjölk till kaffet? Är det vetemjöl i såsen? Finns det något sojaprotein i maten? Svenska Celiakiförbundet hoppas att broschyren och det personliga överlämnandet ska få restauranger och fikaställen att våga servera allergivänliga alternativ, och samtidigt bli bättre på att bemöta en matöverkänslig gäst«, säger Anette Jansson, genrealsekreterare i Svenska Celiakiförbundet.

Åtta matöverkänsliga tips:
1. När någon frågar dig om maten innehåller en viss ingrediens – gissa inte! Ta dig alltid tid att kolla upp ingredienserna.

2. Om du säljer mat som är svår att se vad den innehåller, skriv ingredienserna på en skylt, ett kort eller i menyn.

3. Spara och förvara alla ingrediensförteckningar till maten du säljer. Se alltid till att det är den senaste ingrediensförteckningen, för ibland ändrar tillverkarna i receptet!

4. När du gör i ordning mat, var noga med att alla känner till precis vad som är i den – även sånt som kryddor, buljong, såser, dekorationer och så vidare.

5. Om någon ber dig ordna mat utan en viss ingrediens, säg inte ja förrän du är helt säker på att du kan fixa det.

6. När du ska göra i ordning något allergianpassat, se till att det inte finns spår av annan mat på skärbrädor och andra arbetsytor.

7. Om du ändrar någon ingrediens i ett recept eller maträtt, tala om det för andra i personalen så att alla vet vad som gäller.

8. Om du känner dig osäker, tala om det för gästen, och låt gästen själv bestämma hur han eller hon vill göra.

Ladda ned hela broschyren här .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063