»I bedömningen ingår att rätten ska så pass enkel, och råvarorna så tillgängliga, att i princip vem som helst ska kunna åstadkomma samma resultat som proffskockarna«, säger Gunnar Göransson i juryn. Fem av Sveriges bästa kockar lagade sina rätter på Restaurangakademin i Stockholm där juryn gjorde sin bedömning. Förutom vinnaren Mathias Dahlgren, kökschef och vd för restaurang Mathias Dahlgren på Grand Hôtel i Stockholm, deltog Fredric Andersson från restaurang Viktor i Umeå, Niclas Ryhnell på restaurang Station i Stockholm, Stefan Karlsson från Fond i Göteborg och Melker Andersson från F12 i Stockholm. Detta var elfte gången tävlingen genomfördes. Ett antal kockgiganter har vunnit genom åren, första vinnaren var Werner Vögeli.
Mathias Dahlgren lagar Årets Nationalrätt
Mathias Dahlgren vann slaget om Årets Nationalrätt 2008 som avgjordes den 6 juni. Grov tartar på lax, pepparrot, äpple, gurka och forellrom var hans bidrag.