23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på RS & FastFood

Skandinavisk storslam i Bocuse d´Or Europe

Norge, Danmark, Sverige. Så såg topplistan ut när medaljörerna avslöjades i världens första upplaga av EM i matlagning, Bocuse d’Or Europe.

Det gick ett sus genom publiken i ishallen i Stavanger när

vinnaren av priset för bästa fiskrätt ropades ut. Det gick till ständige

storfavoriten i Bocuse-sammanhang – Frankrike. Ett kvitto på att den åtråvärda

guldstatyetten denna gång inte skulle hamna i tävlingens hemmanation.På bilden: Jonas Lundgren (trea från vänster) med coach Henrik Norström, commis Öjvind Novak Jensen och lagledare

Mathias Dahlgren.Nästa namn som ropades upp var bronsmedaljören: Jonas

Lundgren från Sverige. Sedan följde en enda lång skandinavisk fest – Danmark

med Jasper Kure kom på silverplatsen, och hemmasonen Geir Skeie plockade hem

guldet i den första upplagan någonsin av Bocuse d’Or Europe. Till råga på allt

på sin födelsedag.- Jag var inte med för att komma trea eller sjua – jag gav

allt, kommenterade den påtagligt lugna nyblivna 28-åringen sin seger.Självförtroendet är det inget fel på, på frågan om han kan

göra om bedriften i Lyon svarar han iskallt den samlade europeiska pressen:- Yes, of course.Svenske Jonas Lundgren, som till vardags jobbar på

enstjärniga Oslorestaurangen Bagatelle var nöjd med tredjeplatsen.- Jag är väldigt glad. Konkurrensen var stenhård, och att få

stå på podiet är fantastiskt, säger han.Nu ska han ladda om för Lyon, tillsammans med sin coach

Henrik Norström på Lux Stockholm och lagledare Mathias Dahlgren.- Jag tror att jag ska träna inför Lyon i Stockholm, Menigo

håller på att bygga ett träningskök, om det blir klart ska jag hålla till där.Den givna frågan är förstås varför just Skandinavien lyckas

så bra tävlingen. Legendariske tävlingsgrundaren Paul Bocuse var på plats bägge

tävlingsdagarna i Stavanger, och på presskonferensen efter tävlingen ger han

äran för våra framgångar åt en speciell svensk.- Sven-Gunnar Svensson har gjort fantastiskt mycket för

tävlingen. Norske Eyvind Hellström (Bagatelle i Oslo) har följt i hans fotspår.

Tack vare dem placerar sig Skandinavien nu så högt i tävlingen.Tredjeplatsen är just vad som krävs för att Jonas ska få

extra motivation inför Stavanger enligt coachen Henrik Norström.- Jag tror att et ger en viss fördel, framför allt ur

självförtroendeperspektiv. Tolv av domarna är också desamma i Lyon, och det är

ofrånkomligt att de efter detta har ett positivt intryck, så vi ska vara

väldigt nöjda med det här resultatet.Mathias Dahlgren var ende svenske jurymedlemmen, och provade

samtliga deltagares fiskrätter.- Den här tävlingen är nästan lika svår att vinna som den i

Lyon, förra året var de fem bäst placerade kockarna från Europa så det är här

konkurrensen finns. Det är berömvärt av Jonas att komma trea. Nu med

kvalificeringstävlingarna gallras de svagare länderna bort, så det kommer att bli

en tuff tävling i Lyon.24 länder tävlade i Bocuse d’Or Europe som är en av tre

kvalificeringstävlingar inför den stora finalen i Bocuse d’Or i januari i Lyon.

Huvudråvaror var norsk lax och lamm, och rätterna presenterades på tallrik.

Tolv länder gick vidare från den europeiska tävlingen och ska där möta

ytterligare tolv tävlande från Asien och Amerika. I Lyon blir tävlingsråvarorna

Black Anguskött, norsk torsk, räkor och pilgrimsmusslor. Tävlingsmaten presenteras på fat.//Lena Ilkjaer

BREAKING
{{ article.headline }}
0.063|instance-web04