»Är det då en hög etablering inom hotell och restaurang så slår det ganska snabbt mot dem. Även företagens vilja att investera i konferenser och liknande påverkas naturligtvis när de ser sämre tider framöver«, menar Polland.
Mats Hulth, vd för Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR), tror snarare att det ökade antalet konkurser beror på hårdare skattekontroller, inte på sämre konjunktur.
»Det finns en överetablering av restauranger och kaféer i Sverige och nu har myndigheterna vidtagit kraftfulla åtgärder för att komma åt svartekonomin, till exempel personalliggare, vilket nog har tvingat en del oseriösa företag till konkurs«, säger han.
Förra året omsatte krog-Sverige 52,6 miljarder kronor, en ökning med 9 procent jämfört med 2006. Det är fortsatt goda tider, men tillväxten går i långsammare takt.
»Vi har haft all-time high i flera år, men i år tror jag på en ökning på 6 till 8 procent«, säger Mats Hulth.