»Vi ser fram emot att få visa upp det svenska mathantverket och svenska smaker. Produkterna vi har valt ut är representativa för vårt matarv, men ändå intressanta för dagens konsumenter och mässbesökare«, berättar Hans Naess som tagit initiativ till satsningen.
Heta frågor som framtidens klimat och mat, produktionen av biobränsle och konsekvenserna för matsäkerheten tas upp under Terra Madre. Samtidigt uppmärksammas det internationella potatisåret och kockar på plats har särskilda möten som behandlar den uthålliga restaurangen och vad menyn betyder i ett Slow Food-perspektiv.
Hjälper tredje världen
Den 1 oktober arrangerade Slow Food i Sverige en stödmiddag med hjälp av åtta kända kockar, däribland Melker Andersson, Carina Brydling, Carola Magnusson och Gert Klötzke, på nya Restauration Gubbhyllan på Skansen.
Syftet med middagen var att samla in pengar till bönder och fiskare från tredje världen så att de kan medverka på Terra Madre.
»Varje kock fick två råvaror från våra producenter och sedan fritt val av grönsaker. Melker Andersson fick burfångade kräftor och räkor från Njord Seafood i Norra Bohuslän och Gustav Otterberg på Leijontornet lagade mat på ekogris och bruna bönor från Öland. Det var en magisk kväll och middagen drog in 60 000 kronor«, berättar Cristina Gaitan, ordförande i Slow Food Svenska Arkkommissionen.
LÄS MER www.slowfood.com.