Kockarnas Krog byggs upp med anledning av att Det Goda Köket fyller tio år. Varje kock har tagit fram ett förslag på en rätt som ska ingå på menyn där priset för en varmrätt ligga på cirka 160 kronor.
En av kockarna är Danyel Couet på F12-gruppen och kökschef på Le Rouge i Gamla stan. Hans rätt är en klassisk coq au vin baserad på svenska råvaror, sånär som på vinet. En annan är Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, som har valt en lågtempererad lax med bland annat ägg- och blomkålscrème och brynt smörpulver.
Men inget salt som inte för något sött med sig. Konditorn Magnus Johansson på Xoko stillar begäret hos alla chokladälskare med en choklad- och tryffeldessert.
Den som däremot hoppas på att få en glimt av kändiskockarna blir med största sannolikhet besvikna. För det är inte kockarna själva som rör i grytorna, även om de har gett noggranna instruktioner till dem som gör det.
Kockarna har ädelt avsagt sig ersättning och istället har 20 000 kronor i stipendiepengar avsatts till en person som har bidragit till matkulturens utveckling. Stipendiet kommer att delas ut på mässan den 7 november.
*
Pontus Ostronbar med Franck Alfvin
Franck presenterar ett urval av sina ostronfavoriter att prova**
Danyel Couet, F12-gruppen
Coq au Vin med "Tockafarmarens tupplår Le Rouge", med selleri och krutongerFredrik Eriksson, Långbro Värdshus
Johan Jureskog, Rolfs Kök
Rödsvinsbrässerad oxkind med tryffelpotatispuréTom Sjöstedt, Selleri/Pontus catering
Tommy Myllymäki, Julita värdshus
V
ildsvinsbratwurst med syrad majrova och jordärtskockspuréMagnus Johansson
Choklad- och tryffeldessert för hugade chokladälskare