23948sdkhjf

Mycket salt i snabburgare

Hamburgare från Scan, McDonalds, Max och Sibylla innehåller mer salt än vad som anses vara en hög halt enligt Livsmedelsverket. Testfakta har analyserat innehållet.
Resultatet visar att innehållet varierar en del mellan fem vanliga fabrikat av hamburgare som Eurofins livsmedelslaboratorium i Linköping har analyserat åt Testfakta.

Fyra av de testade hamburgare innehåller mer än 1,25 procent salt, som är den mängd där Livsmedelsverket drar gränsen för hög salthalt. Saltast är Snabbt & Gott-hamburgarna från Scan med 2,3 gram salt per 100 gram råvara.

McDonalds hamburgare visade sig innehålla 1,5 procent salt. Claes Eliasson, presschef på McDonalds, menar att saltet tillförs hamburgare vid stekning i restaurangen.
»Våra hamburgare är gjorda av 100 procent rent nötkött. Kryddorna salt och peppar tillkommer och är ingen ingrediens i köttet. Att köttet kryddas efter tillagning gör att smaken framträder mer och att hamburgaren smakar ännu bättre«, säger han till Testfakta.

Salthalten i Burger Kings hamburgare låg på 0,3 procent, vilket också är den naturliga halten i rent nötkött.

Testfakta har också beräknat hamburgarnas kilopris. Högst kilopris har Sibylla, vars hamburgare produceras av Lithell. Med en köttmängd på 82 gram per 100 gram landar det på 498 kronor.

Mest kött för pengarna ger Burger King med ett kilopris på 286 kronor.
»Jag är inte förvånad över resultatet, säger Stefan Eriksson, Nordenchef på Burger King. Men jag förstår om många känner sig förvånade när de inser att det de tror varit rent nötkött i själva verket varit utblandat kött med hög vattenhalt och olika tillsatser.«

Ingen hamburgare i urvalet visar spår av den kontroversiella smakförstärkaren glutamat.

LÄS MER
hela resultatet av hamburgertestet och hur det gick till hittar du här .

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078