23948sdkhjf

Förskolemat brister i kvalité

Endast en av 13 kommuner har regelbundna kontroller av förskolematens kvalité och näringsinnehåll, visar en rundringning som Radio Stockholm gjort.
Haninge kommun uppger att de regelbundet kontrollerar matens kvalité, medan det bara är Spånga-Tensta av Stockholms stads nio stadsdelar som kontrollerar vad maten innehåller.

Under våren ska Stockholms stad anställa en kostexpert med uppdrag att förbättra kvalitén på skolmaten. Birgitta Thulin, verksamhetschef för förskolan i Skärholmen, menar att det också behövs en kostexpert eller dietist som kan ta ansvar för vad som serveras i förskolan.
»Jag vet att man strävar efter att göra så hemlagad mat som det går. Men det är inte alltid det går beroende på att man inte har en person som kan det här. Om man inte kan det här med att baka bröd och göra köttbullar från grunden då bli det lätt att man tar till halvfabrikat eller helfabrikat«, säger Birgitta Thulin, verksamhetschef för förskolan i Skärholmen i södra Stockholm.

Om personalen kan få chans att öka sina kunskaper i hur man lagar näringsrik mat, kan en förbättring gå snabbt, tror Birgitta.
»Det handlar egentligen inte om att det är dyrare eller svårare, man måste kunna det så att säga. Då är det inte så mycket svårare att göra en soppa från grunden mot att öppna en burk.«
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063