23948sdkhjf

Krogjobben under lupp

I takt med att kockyrket nått glamourstatus har serveringsyrket blivit ett kvinnligt transporterande av tallrikar. Nu ska forskare undersöka arbetsförhållandena i den tuffa restaurangbranschen.
En forskargrupp vid Örebro universitet har fått 1,45 miljoner kronor från Forskningsrådet FAS för att undersöka och jämföra arbetsvillkoren för dem som jobbar på restaurang – en bransch som har fått svårt att förverkliga idealen om jämställdhet.
»Det finns ett skimmer av glamour runt restaurangbranschen, men bakom kulisserna har restaurangmiljön ofta ett hårt arbetsklimat och många lämnar branschen efter några slitsamma år. Och samtidigt som kockar och krogägare har blivit mediastjärnor har serveringsyrket, som en gång var ett manligt högstatusjobb, förändrats till ett kvinnligt arbete med lägre status«, säger Inger Jonsson på Restauranghögskolan vid Örebro universitet.

Enligt Hotell och Restaurang Facket, HRF, är det också vanligt att restauranganställda råkar ut för sexuella trakasserier, våld och hot på jobbet.

Tillsammans med forskarkollegan Marianne Pipping Ekström ska Inger Jonsson studera ett antal ledande restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det två forskarna har också fått ett stipendium från Gastronomiska Akademien för att studera hur arbetsvillkoren ser ut för kvinnliga kockar i den mansdominerade restaurangvärlden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063