23948sdkhjf

Ny myndighet för livsmedelsfrågor

Det ska bara finnas en myndighet för livsmedelsfrågor, föreslår regeringens utredare Gerhard Larsson. Förslaget riskerar att splittra jordbruksfrågorna, menar kritiker.
Om förslaget går igenom får den nya myndigheten, med det lätt tungvrickande namnet Livsmedelssäkerhetsmyndigheten, sitt säte i Uppsala. Den består av en sammanslagning mellan Livsmedelsverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.

Målsättningen är att samla alla livsmedelfrågor från jord till bord på ett ställe. Det innebär samtidigt att Jordbruksverket och Fiskeriverket förlorar sina arbetsuppgifter inom området.

Jordbruksverket kritiserar nu förslaget och menar att det leder till en isolering av djurfrågorna.
»Djurfrågorna hänger så intimt samman med annat på jordbruksområdet. Den nya lösningen blir haltande. Djurfrågor är så mycket mer än mat. De handlar även om sällskapsdjur och försöksdjur till exempel«, säger Jordbruksverkets chef Mats Persson till ATL.

Livsmedelsverket ställer däremot bakom en ny livsmedelsmyndighet med motiveringen att konsumenterna har allt att vinna på en bättre helhetssyn på livsmedelssäkerheten i Sverige.
»Det stämmer också väl överens med den gemensamma livsmedelslagstiftningen inom
EU«, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Den nya organisationen ska enligt förslaget sjösättas den 1 januari 2010.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095