23948sdkhjf

Klassisk krog- och kaféguide i ny form

2009 års upplaga av Sveriges Bästa Bord guidar till inte mindre än 263 krogar och 126 konditorier och kaféer runtom i Sverige. Nyheter är tips på hotell och kartor.
Två nya guldkrogar har tillkommit i Sveriges Bästa Bord 2009 – Frantzén/Lindeberg i Stockholm och Swea Hof i Göteborg.

Till nykomlingarna i silverkrogsklassen hör Bloom i Malmö, Bryggargatan Restaurang & Bar i Piteå, Dahlbom på Torget i Åre, Grythyttans Gästgivaregård i Grythyttan, Heaven 23 i Göteborg, Skebo Herrgård i Skebobruk, Swedish Taste i Göteborg samt Thott´s i Malmö.

Lux Dessert & Choklad ansluter sig till gänget av guldkantskonditorier som nu är uppe i nio till antalet, däribland En Liten Smula i Norrtälje, Kringelgården i Saltsjöbaden, Olof Viktors bageri och café i Glemminge och Xoko i Stockholm. Årets konditori hittar man annars i Oskarshamn där Nilssons Konditori ligger.

Årets Krog ligger i Småland

I samma veva som det var releasefest för Sveriges Bästa Bord 2009 den 5 februari i Göteborg delades i vanlig ordning även ett antal utmärkelser och stipendier ut.

Årets Krog, som utses i samarbete med tidningen RS – Restauranger & Storkök, är restaurang PM & Vänner i Växjö. Något som gläder landshövding Kristina Alsér i Kronobergs län.
»Det är verkligen roligt att ett Kronobergsföretag når en sådan framgång, säger hon. Men jag är inte förvånad, eftersom jag vet vilket enormt arbete som lagts ned på att utveckla restaurangen till det man är idag. I vår region behöver vi ha tillgång till ett restaurangföretag av den klassen.«

Tusenlappar till ung kock och konditor
Niklas Wernerheim på Sjömagasinet i Göteborg fick ta emot ett stipendium värt 25 000 kronor av Arla och Stiftelsen Sveriges Bästa Bord.
»Först blev jag förvånad och sen riktigt glad. Det är ju precis nu jag behöver pengar. Jag ska nämligen lämna Sjömagasinet och åka till den 2-stjärniga restaurangen Uliassi i Senigallia i Italien«, säger Niklas.

Bland tidigare stipendiater hittar man Melker Andersson, Mathias Dahlgren, Krister Dahl och Tina Nordström – kockar som vi ju vet har lyckats riktigt bra i yrket.

Utmärkelsen Årets unga konditor går i år till Viktoria Karlsson på Söderbergs Bageri i Stockholmsförorten Hägersten.
»Egentligen ska jag nog tacka min farmor som lät mig sitta med på bakbordet när hon bakade. Det var där jag lärde mig grunderna och förstod hur roligt det är att baka«, säger Viktoria.

Vad hon ska använda stipendiepengarna på 10 000 kronor har hon inte bestämt än.

Mathias är bäst på omtanke
Utmärkelsen Bästa omtanke delas ut till en krog som utmärkt sig genom utomordentlig service och en gästvänlig atmosfär. Denna gång föll juryns val på Mathias Dahlgren Matbaren i Stockholm.

”I en av de absolut bästa restaurangerna i landet har man lyckats skapa en atmosfär av personlig avslappnad attityd och samtidigt behålla den absoluta professionella skärpan”, lyder motiveringen.

LÄS MER www.sverigesbastabord.se .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063