23948sdkhjf

"Nose-to-tail"-kock får gastronomipris

Fergus Henderson har gjort sig känd för att använda alla delar av ett djur i sin matlagning. För det får han White Guide Global Gastronomy Award 2009.
Foto: www.nytimes.com

Hendersons paroll är att ”det finns en hel värld av njurbarheter, både vad gäller smaker och texturer, bortom filén”. På hans två Londonrestauranger St. John Bar and Restaurant och St. John Bread & Wine går det mesta ned i grytan – inälvor, öron, tryne, fötter och svans.

För tio år sedan gav Fergus Henderson ut sin första, och mest berömda, kokbok ”Nose to Tail Eating: A Kind of British Cooking” och just nu rullar en tv-serie där Henderson reser världen runt med en kollega och äter hela djuret, vare sig det är elefanter eller skalbaggar.

Nu har den svenska krogbibeln White Guide bestämt sig för att belöna Ferguson ”för att ha inspirerat professionella kockar och gäster till en matlagning baserad på sunt förnuft och till att utforska också enklare delar och råvaror för att hitta fram till de stora smakupplevelserna”.

»Vi ser en tydlig trend mot det rustika köket just nu och det är dags att upptäcka den väldiga rikedomen i fattigmanskosten«, säger Mikael Mölstad, vd på White Guide.

Den 9 mars kommer Fergus Hendersson till Sverige och Grand Hôtel i Stockholm för att ta emot priset White Guide Global Gastronomy Award 2009. Priset har tidigare gått till Charlie Trotter och Ferran Adrià.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.329