23948sdkhjf

Blågult brons i nordisk kockkamp

Det blev dubbla medaljer till Danmarks kockar i Nordic Challenge. Sverige knep bronset genom Adam Dahlberg från restaurang Mathias Dahlgren i Stockholm.

Totalt tio kockar från de fem nordiska länderna deltog i tävlingen Nordic Challenge. Segrade gjorde Torsten Vildgaard från restaurang Noma i Köpenhamn. Landsmannen Thorsten Schmidt från Malling/Schmidt kom på en andra plats. Tävlande länder var de fem nordiska länderna med två tävlande från varje land.I tävlingen tillreder och serverar varje deltagande kock en måltid bestående av tre rätter för sju personer. Rätterna ska komponeras av råvaror från en av organisationen tilldelad råvarukorg - griskött från rasen Duroc och zanderfisk, en sorts gösfisk - samt från egna utvalda råvaror med rötter i det nordiska köket. I tävlingen räknar man nordiska råvaror som kommande från Danmark inklusive Färöarna, Grönland, Sverige, Norge, Finland och Island. »Jag är jätteglad och nöjd med min tredjeplacering,« sa Adam Dahlberg efter tävlingen. »Allt gick som planerat, det var lite shaky med desserten ett tag men det ordnade upp sig. Otroligt spännande att tävla i den här miljön, det här är en nordisk arena för oss kockar att träffas på. Vi har en egen stil här i Norden, det syntes på alla tallrikarna att vi har något gemensamt.«Nordic Challenge genomförs vartannat år och syftar till att utveckla


det nya nordiska köket och ytterligare förstärka Nordens plats på den


gastronomiska världskartan. Nytt för i år är att varje nation ställer


upp med två kandidater istället för som tidigare, då man tävlade med en


kandidat. Kandidaterna tävlar inte gemensamt, endast en kock står som


vinnare.»Tävlingen höll en imponerande hög nivå. Nordisk kokkonst har en igenkännbarhet och en friskhet i färger och strukturer som jag saknar i andra länders kök. Det är ett uttalat och ärligt kök som kommer att få inflytande långt över Nordens gränser«, konstaterade Lise Goeman Borgesius, jurymedlem och känd matjournalist. Sveriges representanter i tävlingen var förutom bronsmedaljören Adam Dahlberg (Restaurang Mathias Dahlgren) även Daniel Frick (Restaurang Lux). Daniel Frick kvalificerade sig genom uttagningen på Restaurangakademien som Gastronomi Sverige genomförde feb 2008 och Adam Dahlberg har kvalificerat sig genom att vinna guld i tävlingen Laurier d’Or 2007. Varje land bidrar även med en domare och från Sverige deltog Mathias Dahlgren, president i den svenska Boucse d’Or Akademien, i juryn.2009 års upplaga av det nordiska mästerskapet ägde rum under livsmedelsmässan TEMA på Bella center i Köpenhamn den 25 februari. Adams bronsmeny: Förrätt: Rimmad gös & färska inlagda grönsaker med pepparrot, ostron och persiljeskott.Huvudrätt: Ugnsstekt Durocgris med knaprig svål med fänkål, jordärtskocka, tryffel och mörkt öl.Efterrätt: Svensk ostkaka på getmjölk med mandel, rödbeta, kryddkrasse och brynt smör.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062