23948sdkhjf

Frankrike överväger sänkt krogmoms

Restaurangägare i Frankrike jublar efter att man har fått igenom sänkt krogmoms inom EU. Frågan är bara om effekten blir den avsedda.
Redan dagen efter EU:s godkännande av sänkt restaurangmoms samlade Frankrikes president Nicolas Sarkozy tillsammans med finansminister Christine Lagarde och turistminister Hervé Novelli branschens största arbetsgivarorganisationer för att diskutera hur man går vidare, skriver Restauratören.

Men politikerna gav inga löften om en momssänkning från dagens 19,6 procent till lägstanivån 5,5 procent. Istället gjorde man att motprestationer kommer att krävas från branschen.
»Nu måste vi samla oss och återkomma med en plan som visar att vi kan ta ansvar och ge tillbaka«, säger Christine Pujol, ordförande för arbetsgivarorganisationen UMIH, till tidningen l´Hôtellerie.

De största arbetsgivarorganisationerna har fram till mitten av april på sig att återkomma med en moderniseringsplan. Planen ska innehålla en uppskattning på hur många nya jobb som kan skapas, hur branschen kan utvecklas, hur den anställdas arbetsvillkor kan förbättras och hur en momssänkning ska gynna konsumenterna.

Det är nämligen inte alls säkert att en momssänkning skulle slå som arbetsgivarorganisationer och landets regering skulle önska. Många krögare skulle använda pengarna till att överleva och höja lönerna för befintliga anställda istället för att nyanställa och sänka priserna, enligt en rundringning som tidningen Le Point gjorde i förra veckan.

Frankrikes budgetminister har räknat ut att en momssänkning till 5,5 procent ger en minskad intäkt till statskassan med 2,5 miljarder euro. Om landet ändå väljer att sänka momsen kommer den nya momssatsen att gälla fullt ut år 2011.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.06