23948sdkhjf

Hälften av matavfallet går att äta

En tredjedel av Sveriges befolkning instämmer helt i att ett utgånget bäst före-datum får dem att slänga mat. Men mer än hälften av den mat som hamnar i soporna är fullt ätbar.
Det menar Konsumentföreningen Stockholm, KfS, som via en enkät och genom att rota igenom folks hushållssopor har försökt svara på frågan om varför vi slänger så mycket mat.

Resultatet av undersökningen visar att 33 procent instämmer helt i att utgånget bäst före-datum ofta är en orsak till att de slänger mat. Ytterligare 24 procent instämmer delvis. Flera personer anger också rädsla för att bli sjuk som skäl.
»Om maten har förvarats på rätt sätt och dessutom luktar och smakar bra är den oftast okej att äta, även om bäst före-datumet har gått ut. Men det är uppenbart att detta inte är självklart för alla«, säger Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor på KfS.

Yngre personer, 18-29 år, är mindre benägna än personer i åldersgruppen 30-74 år att använda lukt- och smaksinnet för att bedöma mat.

KfS har även analyserat en veckas hushållsavfall från 72 hushåll i Stockholm. Analysen visar att hela 57 procent av matavfallet var onödigt i dessa hushåll, alltså mat som hade gått att äta upp om den hade förvarats rätt eller ätits upp i tid.

»Att 57 procent av matavfallet slängs i onödan borde ju slå en med häpnad, men vi är faktiskt inte förvånade. En brittisk studie, som i och för sig är mycket mer omfattande, visar på ungefär samma resultat, nämligen 61 procent«, säger Louise Ungerth.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078