23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på RS & FastFood

Livsmedelsverket slopar godkännandekrav

I vinter försvinner kravet på godkännande från Livsmedelsverket för livsmedelsanläggningar som vill starta verksamhet.

Från den första december behöver de flesta livsmedelsanläggningar inte

längre godkännas innan de drar igång sin verksamhet utan bara registrera

anläggningarna hos kontrollmyndigheten. Redan nu kommer en uppluckring av

regelverket som gör att företagen inte behöver lämna in lika många

uppgifter. Härmed frigör myndigheten resurser för fler kontroller.

Genom ändringen blir det också tydligare att det är företagen själva som

ansvarar för att verksamhet uppfyller alla krav.

Livsmedelsverket räknar med att företagarna årligen sparar cirka 65 miljoner

kronor i administrativa kostnader genom de förenklingar som nu genomförs.

Det finns krav i EU-regler att animalieanläggningar som till exempel

slakterier och mejerier måste godkännas, och de kraven kommer att finnas

kvar.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.047