23948sdkhjf

Forshems Gästgiveri prisas

Västra Gastronomiska Akademin har utsett årets pristagare bland personer som bidragit till ökade kunskaper och förändrade attityder till svensk matkultur.

Prisutdelningen förrättas av Landshövdingen i Västra Götalands län, LarsBäckström, samt Akademins Preses Birgitta Rasmusson i samband med Akademinsårshögtid på Länsresidenset Marieholm i Mariestad.För sjätte året delade Gastonomiska Akademin ut Akademins Stora Pris som iår går till restauratören och kocken Stefan Johansson på Forshems Gästgiverii Forshem utanför Hällekis. Han driver Forshems Gästgiveri tillsammans medhustrun Mia Johansson, som är husmor på stället. Tillsammans har deutvecklat en filosofi där närproducerat är honnörsordet. Över 150 lokalaleverantörer förser köket med allt – utom viner och kaffe – och det som intefinns att tillgå gör man själv, exempelvis ölet som kommer från det egnabryggeriet sedan några år tillbaka.Stefan Johansson har bland annat jobbat med Yves Miland, känd från blandannat Billingehus. Stefan Johansson har även haft Yves Miland som mentor.”För en mycket berömvärd gärning, där respekt för traditionen, mycket högyrkesskicklighet och en hängiven tilltro till de lokala råvarorna givitenastående resultat”, lyder Akademins motivering.Priset ”Det goda målet” gick till Elisabeth Stockman på RestaurangFoderbordet vid Sötåsens Naturbruksgymnasium i Töreboda.Motiveringen lyder: ”Med ett genomtänkt koncept med enbart högklassigaråvaror och skickliga matlagare ger måltider med mycket hög kvalitet”.Akademin och Berzelii Choklads stipendium gick i år till Christer Fihn påLänghem vid Almåsskolan i Borås.Västra Gastronomiska Akademin delade också ut diplom. Dessa gick i år tillEmeli’s Konditori i Lidköping – Emeli Gustafson, Erikssons Chark iNossebro – Rolf Eriksson och Löjromsfiskarna i Spikens fiskeläge påKållandsö – representerad av Petter Nordgren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062