23948sdkhjf

Seger i Vassaste Kocken – och nytt världsrekord

21-åriga Tobias Persson från Hagabadets Restaurang i Göteborg vann under mässan Interfood Vassaste Kocken 2009. Han tog hem segern i sin första kocktävling, trots rutinerat motstånd från flera tidigare vinnare av Vassaste Kocken.

»Det har varit många sömnlösa nätter på sistone. Men nu är jag faktiskt jävligt glad«, sa Tobias Persson direkt efter finalen, sträckte armarna i luften och hoppade jämfota.Han såg lugn ut och agerade lugnt genom hela tävlingen. I finalmomentet, att laga en råraka på tid, slog han fjolårsvinnaren Tomas Gustavsson från Häckeberga Slott i Skåne. På vägen mot segern hann Tobias Persson också med att sätta ett nytt världsrekord. Han slog en majonnäs på två äggulor och en halv liter olja på 39 sekunder. Även tvåan Tomas Gustavsson var lika snabb i det momentet, så de delar det nya världsrekordet.Tävlingen Vassaste Kocken arrangeras varje år av tidningen Restauratören, och är en tävling i hantverksskicklighet. Förstapris är en studieresa i gastronomins tecken värd 20 000 kronor.Tävlingsmomenten är: finhacka lök på tid, kökskunskap, separera och vispa äggvita på tid, precisionsskära fisk i portionsbitar, slå en majonnäs på tid, smakkunskap, samt tillreda en enklare restaurangrätt på tid. I årets upplaga var den sista uppgiften att laga råraka.Tobias PerssonÅlder: 21År i branschen: Snart sexKarriär/ Bakgrund: Restaurangskolan Globen i Stockholm. Har bott i Göteborg i snart tre år och där jobbat på Storan, Barken Viking, Dyrö Krog och Hagabadet.Tävlingsmeriter: IngaDärför är jag med i Vassaste Kocken: Det känns som en kul tävling och jag gillar att tävla. Vilka kunskaper har en kock mest nytta av: Att vara duktig med kniven, kvalitetsmedveten och stresstålig. Vilket är ditt favoritredskap: Min le cruset-slickepott Favoritgren/ -ar: Äggvispning och lökhackning. Världsrekord i Vassaste KockenLökhackning av 3 lökar på totalt 1 kilo:1 min 37 sek, Labinot Kelmendi, Stenungsbaden Yacht Club, 2008.Äggvitevispning av 8 ägg:1 min 07 sek, Labinot Kelmendi, Stenungsbaden Yacht Club, 2008.Skära fisk i portionsbitar, 6 x 150 g med minst viktavvikelse:20 g, Labinot Kelmendi, 2008.Slå och smaka av en majonnäs på två äggulor och en halv liter olja:39 sekunder, Tomas Gustavsson, Häckeberga Slott, och Tobias Persson, Hagabadets Restaurang i Göteborg, 2009.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047