23948sdkhjf

RS testar sommaröl

Den första är Three Towns Sommarlager , flaska 33 cl, styrka 4,3 och priset 10:70 kronor, leverantör Galatea. Det är en ljus öl med frisk humledoft med drag av äpple. Ölen har påtagligt mycket kolsyra och en godkänd beska om än något kort. En utmärkt och charmig sommaröl, som gör sitt jobb efter gräsklippning men även fungerar fint både till silltallrikar och mat från grillen.. I sin kategori är den värd betyget 3,5

Nästan lika somrig är Åbro Sommaröl , burk 50, styrka 4,7, 11,90 kronor, Åbro Bryggeri. Den är ljus med tydlig humledoft med inslag av bröd. Smaken tunn till en början men beskan växer fram och lyfter ölen till mer än godkänt. Betyg 3.

Hedemorabryggeriet Oppigårds har förstås gjort en Oppigårds Summer Ale , flaska 50 cl, styrka 5,2, 22:90 kronor, Oppigårds Bryggeri. Vackert gul med fruktig beska i doften där den amerikanska cascadehumlen är mycket närvarande. Detsamma gäller smaken med inslag av både stenfruktssötma och citrusbett . Allt följs av en stor beska. Ännu en bra brygd från Oppigårds, men var är sommaren jämfört med det vanliga sortimentet. Betyg 3.

Kalfornien-bryggeriet Sierra Nevada gör sällan älskaren av ale besviken. Sierra Nevada ESB , flaska 35 cl, styrka 5,9, 26,90 kronor, Wicked Wine, är en bra sommarbrygd. Gulbrun med en dov doft med inslag av smörkola, vilket förvånar lite. Smaken är finstämd och balanserad - borta är grapefrukt-tonerna från stor givmildhet med cascade- humlen, här är det mer återhållet, kanske är det krusbär som känns? En ale som funkar bra verkligt varma dagar. Betyg 3,5.

Belgiska Hoegaarden Rosé , burk 25 cl, styrka 4,5, 14:90 kronor, Carlsberg Sverige smakar inte som annan öl. Dessbättre. Här har vi en rosafärgad brygd med svagt av hallon och citrus i saftdoft. Smaken sliskig. Apotekarnes Hallonsoda med inslag av tunn veteöl, hur kul är det? Inte alls. Betyg 0.

Schweiziska La Meule , flaska 33 cl, styrka 6,0, 42,90 kronor är en minst sagt märklig öl, kanske intressant ur studiesyfte på en ölprovning. Men mer än en mun blir det inte. Ölen är ljus och grumlig genom jäsning på flaska. Doften är unik, kallt skinkspad alternativt vattnet från vasen med påskliljor. Skinkspadet går igen i smaken, kryddnejlika finns där fast etiketten säger kryddning med salvia. Varför gör man sådan öl? Betyg 0.

Testat av: Lars Thulin

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063