Sorunda Grönsakshandel fick priset Årets Leverantör av en panel på 300 krögare och stjärnskottet Emma Erlandsson, 19 år, från PM & Vänner blev Årets Framtidslöfte. Emmas chef, Per Bengtsson på samma restaurang belönades med det fina priset Årets Krögare.
Sveriges bästa barkoncept just nu är Kåken, på restaurang 1900 i Stockholm, och vackraste krogmiljön hittar man i samma stad, på Lydmar Hotel.
Matjournalisternas eget pris, Journalisternas Kock, gick till Paul Svensson, aktuell med Mataktuten, för sitt pedagogiska arbete med att höja statusen på skolmåltiden.
Årets förnyare är Skebo Herrgård i Skebobruk, tack vare den stora satsningen på att täcka hela matkedjan, från uppfödning av djur, till eget slakteri. Ängavallen i Vellinge premierades också för sitt långsiktiga och envisa arbete med ekologisk produktion och fick priset Årets Medvetna Krog.
Det är en jury på 30 branschkunniga personer som står bakom priserna på Restauranggalan. Arrangör är branschtidningen RS – Restauranger & Storkök.
– Det är andra året vi arrangerar Restauranggalan och vi har märkt en stor skillnad mot premiäråret. Fler nomineringar har strömmat in, sammanlagt nästan 200, och över 380 personer slöt upp på galan för att hylla vinnarna, säger Lena Ilkjaer, chefredaktör för RS – Restauranger & Storkök.
Vinnare Restauranggalan 2009
Årets Servitör
Carl Frosterud, Operakällaren
Tävingen anordnas i samarbete med Restaurangakademien och Restauranghögskolan Grythytte akademi.
Årets HälsorestaurangMatdistriktet, Stockholm
Journalisternas KockPaul Svensson
Årets FramtidslöfteEmma Erlandsson, 19 år, kock på PM & Vänner, Växjö
Priset delas ut i samarbete med Chaîne des Rôtisseurs.
Årets SmaksättareMarie Laveau, Stockholm
Årets BarkonceptKåken (Restaurang 1900), Stockholm
Priset delas ut i samarbete med Sveriges Bartenders Gille.
Årets SommelierBodil Andersson, Långbro Värdshus, Stockholm
Priset delas ut i samarbete med Svenska Sommelierföreningen.
Årets KrogmiljöLydmar Hotel, Stockholm
Årets Medvetna KrogÄngavallen, Vellinge
Årets LeverantörGrönsakshallen Sorunda AB, Stockholm
Årets FörnyareSkebo Herrgård, Skebobruk
Årets matsalsteam
Rolfs Kök, Stockholm
Årets KrögarePer Bengtsson, PM & Vänner, Växjö
RS HedersprisKurt Weid
Priset delas ut i samarbete med Svenska Kockars Förening.
Mathias Dahlgren, Matsalen, Stockholm
Priset delas ut i samarbete med Sveriges Bästa Bord.
Se
www.restauranggalan.seför bilder på alla pristagare.
Restauranggalan arrangeras av tidningen RS – Restauranger & Storkök i samarbete med tre tunga branschföreningar: Svenska Kockars Förening, Svenska Sommelierföreningen och Sveriges Bartenders Gille. Övriga samarbetspartners är restaurangguiden Sveriges Bästa Bord, Gastronomi Sverige, gastronomiska föreningen Chaîne des Rôtisseurs. Restaurangakademin och Restauranghögskolan Grythytte Akademi är dessutom med som samarbetspartners i Årets Servitör.