23948sdkhjf

Wedholms stipendium till Nils Molinder

Nils Molinder på Melanders har tilldelats Bengt Wedholms Minnesstipendium, 25 000 kronor, för år 2009
Nils Molinder fick stipendiet för att han lagar mat som Bengt Wedholm ville att mat skall lagas, god mat utan krusiduller på bara de bästa råvaror varsamt hanterade så deras inneboende kvaliteter kommer till sin fulla rätt.
Nils Molinder bidrar därmed som gastronomiskt ansvarig för en lång rad restauranger i Stockholm till att bibehålla och ytterligare utveckla en hög svensk matkultur.

Nils Molinder har alltid vetat att mat skulle bli hans liv och näring. När pappa Björn ofta och gärna lagade mat i köket stod lille Nils på en pall vid hans sida och försökte göra som pappa gjorde. 13 år gammal inledde han sin yrkeskarriär som springpojke hos Lisa Elmquist i Östermalmshallen, där broder Erik redan fanns som fiskhandlare. Nils fortsatte på sin vandring mot att bli kock, bl a med lärlings- och kockutbildning på Grand samtidigt som han jobbade extra över hela stan. Erik köpte Melander Fisk 1988 och året därpå förenades bröderna på nytt. Nils fick ansvaret för den färdiglagade maten och tre år senare för den första restaurangen, den i Söderhallarna. Det har sedan blivit flera. Fjorton restauranger och tio butiker att ansvara för.

Bengt Wedholm och hans sätt att tänka präglar maten på alla ställena.
– Jag arbetade vid Bengts sida några år vid sekelskiftet och det har märkt mig för livet kan man säga. Ren, enkel och lättlagad mat är vad jag alltid strävar efter.

Bengt Wedholms minnesstipendium har tidigare tilldelats:
2002: Stefan Karlsson, restaurang Fond, Göteborg
2003: Jimmie Rundqvist, då restaurang KB, nu Anglais, Stockholm
2004: Kajsa Forsberg, då restaurang Sturehof, nu Operakällaren, Stockholm
2005: Ulf Kappen, restaurang Clas på Hörnet, Stockholm
2006: Peter Nordin, restaurang Prinsen, Stockholm
2007: Håkan Thor, restaurang Proviant, Stockholm
2008: Johan Jureskog, restaurang Rolfs Kök

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063